Sastojci:
pakovanje šampinjona
1 crveni luk
ulje
začini (so, crni buber u prahu, ljuta aleva, mešani biber na mlin, jalapeño na mlin, peršun, lovor i ne-više-tako-tajni začin odnosno mleveni vrganji)
Priprema:
Iseckati crveni luk i staviti ga u zeleni keramički tiganj (šalim se :)) u koji je prethodno sipano ulje. Uključiti ringlu na 4.
U međuvremenu prethodno oljuštene šampinjone iseckati na kockice, a onda ih ubaciti u tiganj.
Poklopiti da bi pečurke pustile vodu.
Kada se to desi, dodati začine i ostaviti da se krčka.
Komentar:
Ovo je moj standardni način pripreme pečurkica kao priloga. A onda mi je sinulo: zašto bih inače pravila čorbu od pečuraka tako što prepravljam i nadograđujem krem čorbu iz kesice (custom-iziram), kada mogu da probam da napravim od nule (from scratch)?
"2" iz "2 u 1"
Sastojci:
"1"
malo ulja
parče putera
kašika brašna
oko 2dl mleka
1 slatka pavlaka za kuvanje
još začina
Priprema:
U šerpu sipati malo ulja i ubaciti krisku putera.
Kada se puter rastopi, sipati kašiku brašna (ja sam stavila pšenično integralno) i mešati. Kada se brašno lepo sjedini i postane kremasto, dodavati postepeno mleko uz neprestano mešanje.
U tako dobijeni bešamel sos sipati "1" (prethodno spremljene pečurke) uz neprestano mešanje. Dodati dosta začina, naročito vrganje u prahu (bar dve pune supene kašike).
Posle 10ak minuta sipati vodu po potrebi (ja sam sipala 2 manje džezve) i slatku pavlaku i ostaviti da se krčka.
Time se zaključuje proces dobijanja "2 u 1" pod nazivom: krem čorba od pečuraka. :)
Napomene:
Potrebno je dosta začina da čorbica ne bi bila blaga, ali kada se ta količina dostigne, postaje preukusna. Naročito kada se uzme u obzir da je sve domaće, bez E-ova i ostalih dodataka. Nije baš dijetalno zbog slatke pavlake, putera i te jedne kašike brašna, ali svakako bolje nego iz kesice (u koju uzgred dodajem sve to isto što sam i ovde - slatku pavlaku, vrganje u prahu, ostale začine... pa čemu onda?).
Po mom mišljenju, jedna kašika brašna je možda čak i previše. Ne škodi, ali svakako može i da se smanji.
Treba da naglasim da je ovo sve čista improvizacija. Nisam pratila nikakav recept, već sam u hodu smišljala korake. Ovi sastojci su mi se učinili kao logičan izbor za pripremu krem čorbe. Po završetku kuvanja, sela sam i napisala sastojke i njihove mere.
Ostaje još da čujem mišljenje mog glavnog kritičara. Najčešća, ako ne i jedina kritika je da ume ponekad da mi jelo bude "bezukus... ovaj, previše blago" :D tj. blend kako on obično kaže kad promašim. Videćemo...
Zaključak:
...I'm awsome :D
Gordon Ramsey bi bio ponosan ;)
Ne, sad ozbiljno, baš je dobra, potvrđeno je :)
Sviđa mi se čorbica totalno :)
ReplyDeleteJa izbegavam one iz kesice jer su neviđeno slane :P
Probaj Bird's Eye chili, ja sam prešla na njega početkom godine, baš mi se lepo uklapa uz pečurkice :) ♥
Hvala, Tina! :) Ja te iz kesice i onako razredim dodatno tako da ne bude preslano, ali ipak je domace zdravije nema sta :) Sto se chilja tice, htela sam da kupim bas taj sto spominjes, ali nije bilo u tom trenutku u Tempu pa sam uzela ovo. Zamerka je sto stavljaju i morku so unutra, a ja to nisam znala dok nisam donela kuci... Zato mora da se pazi koliko to utice na slanocu jela. :)
ReplyDeleteOdlična čorbica :)
ReplyDeleteHvala Zeljo! :*
ReplyDeleteI meni se jako dopada corbica. One iz kesice skoro da nikada ne koristim, mozda po nekad i to za paniranje pilite u njoj. :)
ReplyDeletejeeeej hehe :)
ReplyDeletee tako radi i moja mama mada bas retko...