Wednesday, September 7, 2011

Fijasko mafini (Fiasco Muffins)



Vrane (Corvus corone) su porodica ptica iz reda pevačica (Passeriformes), rasprostranjenih širom planete. Smatraju se najinteligentnijim pticama. Ima preko 120 vrsta, raspoređenih u 23 roda. Najpoznatije su gavran, siva vrana, crna vrana, gačac i čavka, zatim svraka, kreja (sojka), lešnikara, žutokljuna galica, crvenokljuna galica itd.







Sastojci:
85g kakaa
2 jajeta
250g brašna
solja čokoladnih perlica
100g šećera
2kk sode bikarbone
330ml mleka
80ml ulja
1kk vanile
1/2kk soli

Priprema:
Zagrejati rernu na 200°C. Podmazati kalup.

Posebno spojiti i izmešati suve sastojke, a posebno umutiti mleko i jaja. U suvu smesu dodati mleko sa jajima, zatim čokoladne perlice i ulje. Dobro sjediniti masu i sipati u kalup. Peći oko 20min, a za konačno testiranje upotrebiti čačkalicu.

Komentari:
Mafini su ispali na oko savršeni.

Želela sam da upotrebim papir za pečenje umesto podmazivanja, ali nisam uspela da ga formiram pa sam odustala.


Stoga sam uzela margarin za podmazivanje i primetila da se pokvario :( Bila sam skeptična da upotrebim puter jer znam da on ume da "zagori", odnosno da se preporučuje sipanje par kapi ulja u tiganj na kome nameravate nešto da pržite na puteru, pa nisam znala kako se ponaša u rerni. Međutim, rizikovala sam i ništa mu nije falilo.


U samom procesu pripreme sam napravila nekoliko grešaka. Prvo, stavila sam jednu celu kašičicu soli umesto pola. Drugo, ne znam da li sam loše preračunala mere (ispod se nalaze originalne mere u američkim cups) ili je njihov (američki) kakao drugačiji od našeg, ali je 80ak grama previše. I treće, zbog želje da uštedim na čokoladnim mrvicama da bih ih imala za još jedan put, nije ih bilo dovoljno.


Na ukus, mafini su ispali, paaa bezveze. Meni bar. Moj dečko se oduševio :D


Mane: slani, prejak ukus kakaa, gumenasti zbog soda bikarbone i nedovoljno slatki. Zato sam ih nazvala FIJASKO mafini :)

Ali, lepo izgledaju, zar ne?









Ingredients:
2/3 cup of baking cocoa
2 large eggs
2 cups of flour
1 cup of chocolate chips
1/2 cup of sugar
2 teaspoons of baking soda
1 1/3 cups of milk
1/3 cup of vegetable oil
1 teaspoon of vanilla
1/2 teaspoon of salt

Instructions:
Preheat oven to 400°F. Grease muffin tins. In one bowl combine dry ingredients and stir them well. In another bowl mix down eggs and milk. Add egg/milk mixture to the dry mixture, as well as the chocolate chips and oil. Scoop the batter evenly into the prepared pan. Bake for about twenty minutes or until a toothpick inserted in the middle comes out clean.










2 comments:

  1. Jesi sasava, da za prvi recept na blogu izaberes "neuspeli". Super izgledaju i moram reci, gre'ota!
    Licno mi smeta intenzivno slan ukus u slatkisima, cak i za palacinke stavim mrvicu. Ovde ide dosta sode bikarbone koja je takodje slana, pa bih recimo ja jos smanjila so za testo. Inace volim gumenasta testa. :)
    Ako imas jos tih kapljica, mozes da nam se pridruzis ovde:
    http://kuvarigrice.blogspot.com/2008/11/kuvarijacije-pravila.html
    :*

    ReplyDelete
  2. Uh i ja bas volim slankast ukus u kolacima i slatkisima uopste, u tome prednjaci jedan americki slatkis od kikiriki butera i cokolade - savrsenstvo! U palacinke isto obavezno mrva soli. Ali ovde nije bilo mesanja ukusa nego je prvenstveno bilo slano, a tek onda kad zastanes i razmislis shvatis da je pomalo i slatko :D Mozda bi trebalo da se proba sa praskom za pecivo umesto sode bikarbone, iako je on totalno nezdrav... Videcu da se prisruzim igrici ako stignem! Ovakav brownie prvi put vidim, moracu malo da proucim recept. Hvala na prvom komentaru! :*

    ReplyDelete