Wednesday, September 14, 2011

Pečurke: 2 u 1






Vrane retko menjaju stanište zbog smene godišnjih doba iako je primećeno da na severnoj hemisferi neka jata migriraju pre i posle zime. Generalno gledano, one ipak ne spadaju u ptice selice. Ne računajući sezonu parenja kada se parovi osamljuju, vrane se po pravilu kreću u jatima koja mogu brojati i po nekoliko hiljada jedinki. Žive preko deset godina na slobodi i skoro dvostruko duže u zarobljeništvu. Ako se pitate zašto bi neko čuvao ovakvu pticu u kavezu odgovor leži u činjenici da su vrane jedna od najinteligentnijih vrsta ptica na svetu.








"1" iz "2 u 1"
Sastojci:
pakovanje šampinjona
1 crveni luk
ulje
začini (so, crni buber u prahu, ljuta aleva, mešani biber na mlin, jalapeño na mlin, peršun, lovor i ne-više-tako-tajni začin odnosno mleveni vrganji)

Priprema:
Iseckati crveni luk i staviti ga u zeleni keramički tiganj (šalim se :)) u koji je prethodno sipano ulje. Uključiti ringlu na 4. 



U međuvremenu prethodno oljuštene šampinjone iseckati na kockice, a onda ih ubaciti u tiganj. 



Poklopiti da bi pečurke pustile vodu. 



Kada se to desi, dodati začine i ostaviti da se krčka.




Komentar:
Ovo je moj standardni način pripreme pečurkica kao priloga. A onda mi je sinulo: zašto bih inače pravila čorbu od pečuraka tako što prepravljam i nadograđujem krem čorbu iz kesice (custom-iziram), kada mogu da probam da napravim od nule (from scratch)? 


"2" iz "2 u 1"
Sastojci:
"1"
malo ulja
parče putera
kašika brašna 
oko 2dl mleka
1 slatka pavlaka za kuvanje
još začina

Priprema:
U šerpu sipati malo ulja i ubaciti krisku putera. 



Kada se puter rastopi, sipati kašiku brašna (ja sam stavila pšenično integralno) i mešati. Kada se brašno lepo sjedini i postane kremasto, dodavati postepeno mleko uz neprestano mešanje.



 U tako dobijeni bešamel sos sipati "1" (prethodno spremljene pečurke) uz neprestano mešanje. Dodati dosta začina, naročito vrganje u prahu (bar dve pune supene kašike). 



Posle 10ak minuta sipati vodu po potrebi (ja sam sipala 2 manje džezve) i slatku pavlaku i ostaviti da se krčka. 



Time se zaključuje proces dobijanja "2 u 1" pod nazivom: krem čorba od pečuraka. :)


Napomene:
Potrebno je dosta začina da čorbica ne bi bila blaga, ali kada se ta količina dostigne, postaje preukusna. Naročito kada se uzme u obzir da je sve domaće, bez E-ova i ostalih dodataka. Nije baš dijetalno zbog slatke pavlake, putera i te jedne kašike brašna, ali svakako bolje nego iz kesice (u koju uzgred dodajem sve to isto što sam i ovde - slatku pavlaku, vrganje u prahu, ostale začine... pa čemu onda?). 



Po mom mišljenju, jedna kašika brašna je možda čak i previše. Ne škodi, ali svakako može i da se smanji. 
Treba da naglasim da je ovo sve čista improvizacija. Nisam pratila nikakav recept, već sam u hodu smišljala korake. Ovi sastojci su mi se učinili kao logičan izbor za pripremu krem čorbe. Po završetku kuvanja, sela sam i napisala sastojke i njihove mere.

Ostaje još da čujem mišljenje mog glavnog kritičara. Najčešća, ako ne i jedina kritika je da ume ponekad da mi jelo bude "bezukus... ovaj, previše blago" :D tj. blend kako on obično kaže kad promašim. Videćemo...


Zaključak:
...I'm awsome :D
Gordon Ramsey bi bio ponosan ;)
Ne, sad ozbiljno, baš je dobra, potvrđeno je :) 





6 comments:

  1. Sviđa mi se čorbica totalno :)
    Ja izbegavam one iz kesice jer su neviđeno slane :P
    Probaj Bird's Eye chili, ja sam prešla na njega početkom godine, baš mi se lepo uklapa uz pečurkice :) ♥

    ReplyDelete
  2. Hvala, Tina! :) Ja te iz kesice i onako razredim dodatno tako da ne bude preslano, ali ipak je domace zdravije nema sta :) Sto se chilja tice, htela sam da kupim bas taj sto spominjes, ali nije bilo u tom trenutku u Tempu pa sam uzela ovo. Zamerka je sto stavljaju i morku so unutra, a ja to nisam znala dok nisam donela kuci... Zato mora da se pazi koliko to utice na slanocu jela. :)

    ReplyDelete
  3. I meni se jako dopada corbica. One iz kesice skoro da nikada ne koristim, mozda po nekad i to za paniranje pilite u njoj. :)

    ReplyDelete
  4. jeeeej hehe :)
    e tako radi i moja mama mada bas retko...

    ReplyDelete