Tuesday, January 24, 2012

Moje nove ćufte
















Sastojci
500g mlevene junetine
praziluk
200g mladog sira*
2 jajeta
teglica Alnatura Sugo Picante 340g
prezle
parmezan
ulje
biber, so, granule belog luka
peršun za dekoraciju

*trebalo bi da se koristi Ricotta ili Cottage Cheese, ali ih nisam nasla tada pa sam kupila obican mladi kravlji, medjutim sigurno bi ćufte bile još sočnije da sam koristila neki od ova dva prethodno navedena


Priprema
U vangli se pomeša meso sa seckanim prazilukom, sirom (ako je običan, onda treba da se prvo izgnječi) i jajima. Doda se oko pola šoljice prezli (u zavisnosti od vrste upotrebljenog sira, cottage je tečniji na primer), kašika ulja, kašičica belog luka u prahu, posoli se i pobiberi. Smesa se mesi dok se ne dobije ujednačena masa. Prezle je najbolje dodavati postepeno po potrebi da ćufte ne bi bile suve.

Dobijenu smesu nauljenim rukama oblikovati u malo veće ćufte i ređati u tiganj, u paradajz sos. Dodati otprilike pola šolje vode i pustiti da se krčka nekih 15-20 minuta na srednjoj vatri.






Isparavanjem dodate vode se ćufte zapravo kuvaju. Proveriti s vremena na vreme da li se sa donje strane ćufti uhvatila korica, ako jeste okrenuti ih. Po potrebi dodati jos vode i prekriti ih komadima paradajza. 




Kuvati još samo 10 minuta i skloniti sa vatre. Kada prvi put kuvate ovo jelo, izaberite jednu ćuftu pa proverite kako izgleda iznutra. Cilj je da budu skuvane, ali ne i suve. 

Servirati posute parmezanom i ukrašene svežim peršunom i suvim bosiljkom.



Napomene
Ako želite, možete da dodate parmezan i u same ćufte na početku pripreme.
Kao crveni sos sam koristila Alnatura Sugo Picante iz DM-a (odeljak sa organskom i zdravom hranom) koji u stvari nije pikantan. Osim paradajza, u sebi ima šargarepu, čili, luk, bosiljak i celer. Vrlo je ukusan i ima komadiće paradajza unutra, pa deluje domaće.




My new meatballs
Ingredients:
1/2kg ground beef
1 leek

200g ricotta or cottage cheese
2 eggs
1 Alnatura Sugo Picante (tomato sauce, 340g)
1/2 cup bread crumbs  
1 teaspoon garlic, granulated
1 tablespoon extra-virgin olive oil 

Parmigiano-Reggiano cheese, grated 
salt & pepper
fresh parsley for garnish 

Preparation:
Place beef, cheese, eggs, minced leek, garlic, oil, salt & pepper and bread crumbs in a medium sized bowl and mix thoroughly by hand until they are completely combined and the mixture is uniformly firm. 
Coat your hands in olive oil, and using your hands form mixture into slightly bigger than usual balls.
Drop the meatballs into tomato sauce and add some water so that the sauce can reduce and simmer. Let cook for about 15 minutes on one side.
Turn them over, add some more water if needed and cook for another 10 minutes, covering them with the sauce as they cook to seal in more flavor.
Garnish with chopped parsley and parmegiano reggiano cheese.













No comments:

Post a Comment